Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zamrożoną ośmiornicę umieść w garnku. Dodaj do niej 1 obraną cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
- Rozdziel liście kapusty i usuń grube łodygi. Umyj jadalne części i dobrze je osusz. Ułóż liście jeden na drugim, zwiń je i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Następnie pokrój liście w paski i wrzuć do wrzącej wody na około 15 minut (nie wylewaj wody).
- Dobrze rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pozostałą skrojoną cebulę oraz ząbki czosnku. Dodaj odsączoną kapustę, dopraw wszystko solą oraz pieprzem i duś przez kolejne kilka minut na średnim ogniu, często mieszając, tak aby składniki połączyły się ze sobą. W razie potrzeby podlewaj danie wodą po kapuście.
- W robocie kuchennym lub za pomocą blendera zmiksuj kawałki chleba. Podsmaż rozdrobniony chleb na pozostałej oliwie z oliwek.
- Odcedź ośmiornicę, odetnij macki i usuń środkową, niejadalną część. Oczyść głowę ośmiornicy, potnij ją na kawałki i obtocz w okruchach chleba. Na wierzchu dania ułóż macki i udekoruj pozostałym chlebem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5