Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś umyj, obetnij szyję i czubki skrzydeł, po czym umieść ją w garnku i zalej wodą. Dodaj włoszczyznę, suszone grzyby i sól. Gotuj tak długo, aż powstanie wywar. Gęś wyjmij z garnka, natrzyj solą i odstaw.
- Kaszę zalej 3 szklankami wywaru i gotuj, aż wchłonie płyn. Następnie wymieszaj z posiekanymi grzybami i koperkiem. Dopraw do smaku. Farszem nadziej gęś, a otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną gęś umieść w brytfannie, podlej piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 1,5 godz., co jakiś czas polewając powstałym sosem. Podawaj z pyzami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5