Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Obierz cebulę, marchewki, seler naciowy i ziemniaka i pokrój w duże kawałki. Podsmażaj w garnku z oliwą, solą i pieprzem przez mniej więcej 5 minut. Dolej wodę, dodaj łodygi natki pietruszki i gotuj przez godzinę. Przecedź przez sitko.
- Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na oliwie. Jak tylko się ze szkli, dodaj ryż i podprażaj go przez minutę. Dodaj białe wino i odparuj alkohol. Wlej ciepły wywar do wysokości ryżu. Gotuj ryż, mieszając go ciągle drewnianą łyżką i dodając od czasu do czasu 1 chochlę ciepłego wywaru. Ryż będzie gotowy, gdy wchłonie cały wywar. Pod koniec gotowania dodaj ricottę, pokrojone w kostkę zimne masło, pokrojoną w kostkę mozzarellę, tarty ser Pecorino Romano i Grana Padano. Wymieszaj.
- Przed podaniem odstaw na minutę, do połączenia się smaków. Dopraw solą i pieprzem, oprósz tartym serem Grana Padano.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5