Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałów i poczekaj, aż się zrumienią.
- Odsącz halloumi z płynu i pokrój go w grube plasterki. Następnie rozgrzej patelnię z olejem i ułóż na niej ser. Smaż, aż wszystkie plastry zrumienią się z obu stron.
- „Wyfiletuj” pomarańczę – zetnij jej czubek i spód. Następnie z góry na dół, na granicy miąższu, ścinaj skórkę – odpowiednio kierując nóż, zachowaj kształt cytrusa. Wycinaj części pomarańczy pomiędzy białymi błonkami.
- Umyj szpinak, ułóż go na talerzu, dodaj plastry halloumi, wyfiletowane kawałki pomarańczy i pestki granatu. Posyp suszonym oregano.
- Do miski wrzuć składniki na sos i dobrze wymieszaj rózgą kuchenną.
- Przygotowane danie polej słodkim sosem i oprósz zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Autorem przepisu jest szef kuchni Dimitrios Anastasopoulos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5