Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebule, grzyby, boczek i kiełbasę. Gotuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i dodaj obraną włoszczyznę i pora. Gotuj 45 minut, aż warzywa zmiękną.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa (marchew zachowaj na później). Dodaj ziemniaki i gotuj 20 minut, aż zmiękną.
- Dodaj żurek z butelki, chrzan i zagotuj całość. W miseczce wymieszaj śmietanę z solą i ½ szklanki wywaru. Dodaj do zupy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj ugotowaną, pokrojoną w plasterki marchewkę.
- Piekarnik nagrzej do 180˚C. Oddziel białka od żółtek jajek (koniecznie zachowaj żółtka w całości). Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i wyłóż na nią 8 białkowych „chmurek” z małym wgłębieniem na środku. Piecz 3 minuty, następnie w każde wgłębienie delikatnie włóż żółtko i piecz kolejne 3-4 minuty. Wyjmij z pieca i dopraw solą i pieprzem. Żurek serwuj z kawałkami białej kiełbasy, puszystym jajkiem i koperkiem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5