Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Podstawą twarogu jest zsiadłe mleko z nienormalizowanego mleka ekologicznego 3,9 %.
Twaróg z tego przepisu ma delikatną konsystencję jest wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 500 g twarogu
Składniki:
- 2 l mleka ekologicznego 3,9% Piątnica
- 2 łyżki śmietany 12% Piątnica
Sprzęt:
- garnek z pokrywką
- duża łyżka
- tetra
- sitko
- termometr
- nóż
Przepis:
- Mleko wlej do garnka i podgrzej do temperatury 30 °C
- Dodaj 2 łyżki śmietany 12% i przykryj pokrywką
- Przetrzymujemy w piekarniku lub na łaźni wodnej starając się utrzymać temperaturę 30 °C przez ok 8h
- Wstaw do lodówki do wychłodzenia- ok 2 h
- Brawo uzyskałeś zsiadłe mleko!:)
A teraz twaróg.
- Uzyskane zsiadłe mleko w garnku pokrój w ala’’ kostki 5 cm używając do tego długiego noża.
- Zacznij delikatnie podgrzewać pokrojony skrzep do temperatury 38 – 40°C (mierz temperaturę w środku garnka) Nastąpi oddzielanie się skrzepu od serwatki. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój twaróg. Pamiętaj, że serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego mieszaj i obserwuj temperaturę (przegrzany skrzep da twardy i suchy twaróg).
- Staraj się utrzymać temperaturę przez 30 min do pojawienia się serwatki.
- Odstaw całość do wystudzenia.
- Przełóż skrzep do tetry umieszczonej w sitku.
- Pozostaw do ocieknięcia serwatki.
- Gotowe teraz otrzymałeś twaróg!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5