Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie wstążki. Sparzyć, a następnie pozawijać w ślimaczki. Kalafiora pokroić w grube plastry i przesmażyć krótko na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, do zarumienienia.
- Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i szczypty soli. Dodać jajo i połączyć składniki w jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
- Na podpieczonym spodzie układamy warzywa. Zalewamy masą jajeczną składającą się z połowy szklanki śmietany kremówki 30%, lekko ubitej mikserem, z dodatkiem 3 jaj.
- Do powstałej masy dosypujemy szklankę startego sera cheddar. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Tak przygotowaną tartę na kolejne 15 min do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5